The Effect of the Combination of Marmet-Oketani Massage Technique and Soybean Consumption (Glycin max) on Breast Milk (ASI) in Post Partum Mothers at the Siswani Lubuk Pakam Maternity Clinic

Authors

  • Damayanti INSTITUT KESEHATAN MEDISTRA LUBUK PAKAM
  • Romauli Anna Teresia Marbun Institut Kesehatan Medistra Lubuk Pakam
  • Annisa Maharani Institut Kesehatan Medistra Lubuk Pakam
  • Yuri Institut Kesehatan Medistra Lubuk Pakam

DOI:

https://doi.org/10.35451/jkk.v6i1.1848

Keywords:

ASI, marmet-oketani, glycinmax

Abstract

Breast milk (ASI) is a healthy and perfect foods for babies, containing all the nutrients needed for optimal growth and development by babies. Insufficient breast milk is a threat to children's growth and development, which will ultimately affect their health. The Marmet-Oketani massage technique will synergistically increase the flexibility of the breasts and nipples to become softer. The combination with soybeans will stimulate the production of breast milk itself so that the baby's needs for nutrients are fulfilled. Goal of the research is to effect the combination of Marmet-Oketani massage technique as well as soybean consumption (Glycin max) on breast milk (ASI) in Post Partum Mothers at the Siswani Lubuk Pakam Maternity Clinic. The study was conducted on 54 postpartum mothers with purposive sampling techniques with pre-experimental method methods with the design of The One Group Pretest Posttest Design. Breast milk production in the treatment group (given marmet-oketani technique) with many categories amounted to 89.47% (17 respondents), smooth milk production in the control group (given marmet-oketani technique) and soybean consumption with many categories of 18 (94.73%). Based on the results of Chi-Square statistical test analysis, a p-value of 0.025 < ? 0.05 was obtained, this shows that there is an influence of the provision of marmet-oketani techniques and soybean consumption with postpartum maternal milk production at the Siswanti Lubuk Pakam Midwife Clinic. It is recommended that future researchers conduct research on other massage techniques to obtain quality breast milk

Downloads

Download data is not yet available.

References

Mutiara M, Amalia R, Ismed S. Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Pemberian ASI Eksklusif di Desa Tanjung dalam Wilayah Kerja Puskesmas Lubuk Batang OKI Tahun 2021. Jurnal Ilmiah Universitas Batanghari Jambi. 2022 Jul 26;22(2):769-74.

Kusumawati S. Hubungan Sikap dan Dukungan Tenaga Kesehatan dengan Keberhasilan Pemberian ASI Eksklusif di Wilayah Puskesmas Berangas Kabupaten Barito Kuala. Jurnal Keperawatan Suaka Insan (JKSI). 2021;6(2):116-20.

Lestari L, Widyawati MN, Admini A. Peningkatan Pengeluaran Asi Dengan Kombinasi Pijat Oksitosin Dan Teknik Marmet Pada Ibu Post Partum (Literatur Review). Jurnal Kebidanan. 2018 Oct 30;8(2):120-9.

Subekti R, Faidah DA. Pengaruh Kombinasi Teknik Marmet Dan Breastcare Untuk Memperlancar Pengeluaran Asi Ibu Postpartum Normal. Jurnal Ilmiah Medsains. 2019;5(1):22-30.

Riskayani AR. Penatalaksanaan Kombinasi Pijat Oksitosin Dan Tehnik Marmet Untuk Memperlancar Produksi Asi Pada Ibu Post Partum-(Lta. 0015) (Doctoral dissertation, universitas Muhammadiyah Tasikmalaya).

Pujiati W, Sartika L, Wati L, Ramadinta RA. Teknik Marmet terhadap Kelancaran Asi pada Ibu Post Partum. Wiraraja Medika: Jurnal Kesehatan. 2021 Dec 23;11(2):78-85.

Sari VP, Syahda S. Pengaruh pijat oketani terhadap produksi ASI pada ibu nifas di wilayah kerja puskesmas bangkinang kota. Jurnal Doppler. 2020 Nov 9;4(2):117-23.

Romlah SN, Rahmi J. Pengaruh pijat oketani terhadap kelancaran asi dan tingkat kecemasan pada ibu nifas. Edu Dharma Journal: Jurnal penelitian dan pengabdian masyarakat. 2019 Sep 30;3(2):90-102

Yasni H, Sasmita Y, Fathimi F. Pengaruh Pijat Oketani terhadap Produksi ASI pada Ibu Post Partum di Wilayah Kerja Puskesmas Lhok Bengkuang Kecamatan Tapaktuan. Jurnal Serambi Akademica. 2020 Jul 31;8(4):555-61.

Fatrin T, Putri VD. Pengaruh Pijat Oketani terhadap peningkatan produksi asi pada ibu postpartum. Jurnal Kesehatan Abdurahman. 2021 Sep 23;10(2):42-52.

Jannah M, Fadhilah N. Pengaruh Teknik Marmet Terhadap Kelancaran Asi Pada Ibu Post Partum. Bhamada: Jurnal Ilmu dan Teknologi Kesehatan (E-Journal). 2022 Oct 28;13(2):34-40.

Fitria A, Sikumbang SR, Nurrahmaton N, Vatunah N. Pengaruh Pemberian Kacang Kedelai (Glycine Max) Terhadap Peningkatan Produksi Asi Pada Ibu Postpartum Diklinik Pratama Hanum Tanjung Mulia Medan. Jurnal Ilmu Keperawatan dan Kebidanan. 2022 Jan 28;13(1):75-82.

Febriani A, Yulita N, Juwita S. Efektivitas Pemberian Soybean (Glycine Max) Dalam Peningkatan Asi Ibu Menyusui Di wilayah Kerja Puskesmas Kota Pekanbaru. Jomis (Journal Of Midwifery Science). 2020 Jul 28;4(2):114-9.

Astuti D, Hartinah D, Wigati A. Pengaruh Teknnik Marmet Terhadap Produksi Asi Ibu Post Partum Di Kudus. Indonesia Jurnal Kebidanan. 2022 Jul 5;6(1):28-36.

Merlin L, Harahap JR. The Effect Of Combination Of Marmet Techniques And Warm Compresses On Production Asi In Postpartum Mother In Independent Midwife Practice Dince Safrina Pekanbaru City. Jurnal Ibu dan Anak. 2020 Dec 1;8(2):50-8.

Astari AD, Machmudah M. Pijat oketani lebih efektif meningkatkan produksi ASI pada ibu postpartum dibandingkan dengan teknik marmet. InProsiding Seminar Nasional Mahasiswa Unimus 2019 (Vol. 2).

Mayasari E, Retno SN. pengaruh Pijat oketani terhadap kelancaran produksi ASI pada Ibu Post Partum di PMB Sulistio Rahayu Kabupaten Lampung Tengah Tahun 2021. Jurnal Ilmu Kesehatan Mandira Cendikia. 2023 Mar 10;2(2):33-41.

Sari DM, Puryati P, Nurhayati S. Manfaat Pijat Oketani dan Teknik Menyusui terhadap Derajat Putting Susu Lecet. Jurnal SMART Kebidanan. 2021 Dec 25;8(2):155-62.

Fauziah N. Pijat Oketani dan Pelekatan Bayi dapat Mencegah Puting Susu Lecet. Jurnal Interprofesi Kesehatan Indonesia. 2022 Dec 28;2(1):186-91.

Katili DN, Djau MS, Djunaid U, Abdullah R. Pengaruh Pijat Oketani Terhadap Peningkatan Produksi Asi Pada Ibu Post Partum. Jurnal Ilmiah Umum dan Kesehatan Aisyiyah. 2022 Jun 27;7(1):58-63.

Winarni LM, Wibisono AY, Veronica S. Pemberian jus kacang kedelai dan melon terhadap peningkatan produksi asi dan berat badan bayi di Puskesmas Tigaraksa. Menara Medika. 2020 Sep 20;3(1).

Handayani H, Pratamaningtyas S, Ramadhian AA, Nugrahaeni IK. Konsumsi Kedelai, Kurma, Dan Daun Katuk Untuk Meningkatkan Produksi ASI Pada Ibu Menyusui. Midwifery Care Journal. 2022 Apr 23;3(2):66-72.

Rahmayanti S. Analisis Zat Gizi Makro Pmt Ibu Menyusui Es Krim Berbasis Susu Kedelai (Glycine Max)= Analysis Of Macro Nutritional Substances Of Supplementary Feeding for Breastfeeding Mother Ice Cream Based on Soya Milk (Glycine max) (Doctoral dissertation, Universitas Hasanuddin

Downloads

Published

2023-10-31

How to Cite

Damayanti, Romauli Anna Teresia Marbun, Annisa Maharani, & Yuri. (2023). The Effect of the Combination of Marmet-Oketani Massage Technique and Soybean Consumption (Glycin max) on Breast Milk (ASI) in Post Partum Mothers at the Siswani Lubuk Pakam Maternity Clinic. JURNAL KEBIDANAN KESTRA (JKK), 6(1), 37–44. https://doi.org/10.35451/jkk.v6i1.1848